Vår designer Hanna Brogård
Hanna Brogård
Hanna är från början utbildad möbelsnickare och senare möbeldesign på Malmsten Linköpings universitet och startade direkt efter skolan en designstudio tillsammans med ett par klasskamrater. Efter flera år med egen studio och designer på Indiska och H&M Home har hon valt att utbilda mig vidare till trädgårdsmästare. Hanna ser fram emot möjligheten att kunna jobba utomhus stora delar av året och vid ritbordet under de kallare månaderna.
Frågestund med Hanna!
Hur kom du i kontakt med Arvet Studio?
Våra gemensamma vänner på CaBom studio. Arvet anlitade deras designbyrå för att utveckla en ny grafisk profil och vi blev tipsade om att vi borde träffas.
Vad lockade dig med projektet, matbord i svensk trä med svarvade detaljer?
Jag har länge varit förtjust i svarvade former och ritat in det i flera projekt. Matbordet i sig är en favoritmöbel- det samlar oss människor och är en naturlig mötesplats. Jag växte upp vid ett matbord med tjock furuskiva, märkt av årens måltider och fester. En patina som bar på en historia och som vuxen har jag ofta känt med fingrarna över skivan och ser då bilder lika tydliga som tagna med en kamera. Mjuka former, mjukt trä och inga hårda kanter.
Vad är de främsta utmaningarna med möbeldesign i trä (furu?)
Furu är ett träslag som är mjukt med tydlig skillnad höst- och vår-ved vilket vi valt i bordsskivan för att ge en mjuk bordsskiva med fin, tydlig träkänsla. Det är viktigt att furu torkas rätt för att undvika sprickor och vi har också valt svensk bok, som är både hårdare och segare, i benställningen för att kunna gå ner i dimensioner och får en stabil konstruktion.
Vad är din inpirationskälla till desginen?
Äldre allmogemöbler - såväl svenska som från andra länder. Jag gillar hur det finns något gemensamt, internationellt uttryck i både i folkkonst och hantverk samtidigt som det i regel har lokala och tidstypiska avtryck.
Vad är din vision för framtiden för den här produkten? Hur kan den vidareutvecklas?
Bordet är tänkt i moduler där kunden skapar sitt eget bord efter egna behov. Det kommer med tre olika ben, oval eller rektangulär skiva med två olika profiler som kan vara fast eller utdragbar. Vi kommer utveckla färgkartan och den rektangulära skivan vidare. Jag ser också fler produkter som baseras på benens profil som sidobord och bänk.
Enligt dig, hur ser framtiden ut för svensk möbeldesign och svensk möbelindustri?
I skuggan av den konjunktur som råder tror jag det kommer gå trögare än vad de senaste välmående åren gjort och under pandemin då många satsade på inredning. Men jag ser det som positivt - jag hoppas att det leder till på sikt en långsammare konsumtion men också att det ger industrin tid att backa och reflektera över framtiden, dess roll i en framtid där vi inom kort måste nå noll-utsläpp.
Hur kan svenska möbelföretag bli mer hållbara?
Det här är en stor fråga och handlar främst om en grundinställning. Alla nytillverkade produkter ger utsläpp! Behåll och inte rensa ut! Material är redan avverkat, uppgrävt och odlat sedan tidigare. Recycling är i dagsläget både komplicerat och kan bidra till stora utsläpp. Men det är kanske det här vi måste jobba med. Flera företag väljer mer hållbara alternativ som material, materialanvändning, ytbehandling och tar tillbaka möbler för renovering och återanvändning. Visst är det bra - men många drivs av krav på ökade tillväxtsiffror - det betyder ökad försäljning och krav på ökade marginaler. Flera företag väljer närproducerade material mer hållbara, svensk produktion och svensk marknad och säljer kanske därför inte i så stora volymer.
Mycket tillverkning har sedan länge flyttat utomlands för att minska tillverkningskostnader. På det sätt har vi utarmat Sverige på både arbetstillfällen, yrkesskicklighe och ökat transporter. För att få till en storskalig förändring krävs politiska beslut för att ge produkterna sitt rätta pris. Sätt det faktiska priset för utsläpp och krav på socialt hållbara tillverkningsmetoder och att arbetskraft betalas dess rättmätiga pris -
Vad ser du mest fram emot med Stockholm Furniture Fair?
Att få visa bordet och känna mässvibbarna. Men framför allt träffa alla vänner och se vad som är i görningen i branschen. Jag har stora förhoppningar om att vi är många som vill se förändring och nya lösningar på branschens framtid.