På middag hos Stenbäcks

8C0A3212.jpg

Vi hälsar på hos familjen Stenbäck för middagsinspiration.

Hela familjen är engagerade i frågor gällande miljö och hållbarhet. I och med detta har maten och måltiderna en stor betydelse.

Följ med oss på visit!

 

Om familjen

Familjen består av barnen Theodor, 12, Lovisa, 10 och Jonathan, 3 samt hunden Sibbe och föräldrarna Magdalena och Andreas. Magdalena är delägare i Pin Table och i ett investeringsbolag med inriktning på hälsa. Andreas är VD på ett noterat bolag. Vardagen består av besök i stallet, idrott, hundpromenader i skogen, båtliv och umgänge med familjen och vänner.

Familjemiddag vid Pin Table

Kan ni beskriva familjens matfilosofi?

För oss är maten och måltiden helt central i familjelivet. Maten är ju livsviktig, såklart, men det är också en källa till njutning, kreativitet och glädje. Så därför känns det helt naturligt att lägga tid på maten och att förstå dess betydelse för kroppen och knoppen. Att ge barnen förståelse för mat, att ge dem goda och sunda matvanor och att ge dem möjlighet att testa olika smaker och matkulturer känns på något vis som en viktig del i vårt uppdrag som föräldrar.

Vi har ingen direkt matfilosofi men vi har nog haft lite av ett successivt uppvaknande de senaste åren och fått mycket djupare insikt i hur våra matval påverkar djur och natur. Så därför är det numera helt självklart för oss att äta närodlat, säsongsbaserat och växtbaserat i så stor utsträckning vi bara kan. Vi försöker ta oss tid att laga mat från grunden, med så naturliga råvaror som möjligt. Det känns lite som en win-win faktiskt, för nästan alltid är det ju så att det som är bra för planeten och djuren också är bra för vår hälsa. Sen har vi insett att det här med att ta sig tid att planera och laga mat är otroligt lyckofrämjande, man blir glad av att stå vid spisen när man kan ta sig tiden och inte stressa. Det är nästan meditativt. Och det går faktiskt (oftast) även på vardagar om man planerar lite. Där har pandemin haft en positiv effekt för oss, eftersom vi varit hemma mer.

Hur ser en vanlig mat-vecka ut?

Vi har nog inte en ”vanlig” vecka, det varierar ganska mycket efter säsong. Vi försöker verkligen frossa i det som finns att tillgå närodlat just för stunden. Men i veckomenyn ryms nästan alltid en soppa, ofta en pasta och gärna något nytt recept baserat på de grönsaker som vi hittat i affären eller har i trädgårdslandet. På hösten/ vintern äter vi gärna grytor och inte sällan inleder vi helgen med nån variant på tacos, ofta vegetarisk, ibland med fisk eller skaldjur. Sen vill Andreas gärna klämma in en pizzakväll i veckan, så just nu experimenterar vi med mycket med både deg, ugn och topping för att få till den perfekta pizzan.

Vad tänker ni om ekologisk mat?

Vi väljer ekologiskt så mycket som möjligt, för vi tror att det är viktigt att minska användning av kemikalier i livsmedelsproduktion och ha en så naturlig djurhållning som möjligt. Vi har en släkting som driver jordbruk och som ställde om till ekologisk produktion för 20 år sedan, och då såg vi vilken skillnad det kan innebära för både djur och jordbruk. Sen är det ju inte bara ekologiskt som är avgörande; säsongsbaserat och närodlat är ju t ex också viktiga faktorer.

Tankar om socker? Om gluten?

Vi har inga förbud mot varken socker eller gluten. Vi tror att förbud eller restriktioner, inte minst när det gäller mat, lätt leder till besatthet, och det finns nog inget som är så viktigt som att hitta ett avslappnat och positivt förhållningssätt till mat. Har man som vi levt nära personer med ätstörningar och sett hur negativt det påverkar livet, så blir man än mer varsam med det. Vi har heller inga allergier eller känsligheter i familjen som gör att vi måste undvika något av det skälet.

Med det sagt är vi medvetna om den forskning som finns och försöker begränsa användningen av framförallt socker och vitt mjöl så gott det går. Vi väljer t ex osötad yoghurt, fullkornsprodukter och frön istället för vitt bröd och flingor och vi använder honung om vi sötar maten. Vi har sällan godis och aldrig läsk hemma. Sen blir det ju så, att om man försöker använda så naturliga, oprocessade råvaror som möjligt, då blir intaget av socker och gluten rätt begränsat av bara farten.

Undantaget från det är nog att vi äter ganska mycket bröd. Vi är som sagt förtjusta i pizza och bakar eller köper gärna bröd till frukost. Har testat att baka med glutenfritt men de alternativen känns inte toppen heller. Nu är dessutom barnen i en fas där de gärna bakar med sina kompisar och då ingår ju ofta både socker och gluten. Samtidigt ger det en glädje och färdighet i köket som vi gärna uppmuntrar. Så där får vi liksom ta det onda med det goda. 

Vi som känner er vet att era barn är väldig intresserade av mat. Hur har ni gjort för att få dem så involverade och nyfikna?

Förmodligen genom att vara så intresserade själva [skratt]. Men vi pratar också mycket om maten, och låter barnen vara med i köket. Vi upplever att de blir mer öppna för att testa mat som de varit med och lagat. Är samma sak när de fått se att vi odlat mat i trädgården eller varit med och plockat bär och svamp i skogen. Det ger en större respekt för maten på något sätt. En nyckel tror vi också är att vi aldrig anpassat maten, vi lagar alltid samma mat till alla och utgår ifrån att alla äter allt. Vi kan lägga någon ingrediens på sidan så de kan välja men i övrigt så får alla äta maten som bjuds. Dessutom försöker vi duka trevligt och presentera maten så att det ser gott ut. Det gör att barnen ofta smakar på allt och att de redan från tidig ålder vant sig vid många olika smaker. Sen är det såklart så att de ibland inte alls är förtjusta och bara sitter och plockar i maten, men då får det vara så. Sannolikheten att de svälter ihjäl är ju ganska liten.

Det är så lätt att underskatta barn, som när man har fest och lagar superavancerad mat till de vuxna och sen kastar en trött varmkorv till barnen. Gör inte det! Barnen förtjänar bättre och de uppskattar ofta maten mycket mer än man tror. Vem gillar inte god mat liksom?! Vi har kunnat ta med barnen på restaurang då och då och för något år sen åt vi en sjurätters avsmakningsmeny tillsammans. Vi var lite tveksamma innan, menyn var dyr och middagen tog flera timmar. Men oron för att det var bortkastat var helt obefogad. De var så nyfikna, provade allt och gillade det mesta. Det blev en upplevelse som de fortfarande pratar om.

Vad betyder stunden kring matbordet för er som familj?

Måltiderna är en av få stunder på dagen då vi alla sitter ner tillsammans och pratar. Och nej, det betyder inte att vi alltid har långa djupa samtal runt bordet, haha – det är ju mer eller mindre omöjligt med fem tempramentsfulla individer och en hund! – men det ger oss ändå en möjlighet att se varandra, checka in hur alla mår, planera veckan eller diskutera något aktuellt ämne. Är en otroligt värdefull tid, inte minst nu när barnen börjar bli äldre och har allt större engagemang utanför hemmet. Så vi skulle verkligen vilja slå ett slag för familjemiddagen, den blir lätt lite bortglömd i vår kultur, men den är så otroligt viktig, för både hälsa, välmående och sammanhang.

Vad kan försiggå mer än att ni äter runt bordet?

Det ligger ju en del i det man brukar påstå, att alla alltid vill vara i köket. Så är det ofta hos oss i alla fall, det sitter nog alltid någon vid bordet och gör läxor, jobbar, läser, ritar eller pysslar. Därför är det ju bra att ha ett stort bord (om man kan), så att allt och alla får plats. Bordet blir en samlingsplats för hela livet.

Tack för titten hela familjen Stenbäck!

Föregående
Föregående

Skördelunch i trädgården

Nästa
Nästa

Filminspelning hemma hos Rachel Khoo